Suriye’nin kuzeyinde varlık gösteren yabancı savaşçılardan Müslim Şişani’nin, Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) ile yaşanan kriz sonrası bölgeyi terk etme kararı aldığı bildirildi.
Bir süredir bölgede askeri ve siyasi anlamda merkezi bir yönetim oluşturma çabası içerisindeki HTŞ ile Şişani’nin lideri olduğu Cunud eş Şam gurubu arasında görüşmelerin devam ettiği biliniyordu.
“HTŞ’ye katıl veya bölgeden ayrıl”
Şişani’ye dair gündem, geçtiğimiz günlerde HTŞ tarafından kendisine yöneltildiği ifade edilen bildiri sonrasında ortaya çıktı.
Suriye’de faaliyet gösteren Amerikalı gazeteci Bilal Abdulkerim tarafından paylaşılan haberde, HTŞ’nin Müslim Şişani’ye “HTŞ’ye katıl veya bölgeden ayrıl” teklifini ilettiği öne sürüldü.
HTŞ’nin yaptığı bu teklif Şişani’ye özel değil, bölgede kendi başına hareket eden tüm grupları kapsıyordu.
Habere dair farklı iddialar ortaya atılırken, Şişani’ye iletildiği ifade edilen teklife dair iki ayrı gerekçe ortaya konuldu.
Bunlardan ilki bölgede bazı suçlara karışan isimlerin Şişani’nin grubu olan Cunud eş Şam’a mensup olduğu ve Şişani’nin bu isimlere dair bir sorumluluk almadığı iddiasıydı.
Bu iddialar özellikle HTŞ bağlantılı medya hesaplarından, olaylara ait olduğu ifade edilen kamera kayıtları ve görüntülerle delillendirildi.
İkinci gerekçe ise, HTŞ’nin bölgede kendi başına bağımsız olarak hareket eden grupların varlık göstermesinden yana olmadığı ve artık bu gibi grupların feshi yoluna gideceği iddiasıydı.
Söz konusu iddialar artarken, Şişani de bir açıklama yayınladı.
“Hiçbir fitneye karışmadım”
Rusça ve Arapça olarak yayınladığı açıklamada Şişani, kendisine ve grubuna dair ortaya atılan iddialara tepki gösterdi.
HTŞ’ye bağlı emniyet birimlerinin kendisine söz konusu teklifle geldiğini doğrulayan Şişani, kendisine grubunu feshetmesinin ve bölgeyi terk etmesinin gerektiğinin söylendiğini aktardı.
Bunun son karar olduğunun ve itirazın kabul edilmeyeceğin kendisine söylendiğini aktaran Şişani, “8 yıldır buradayım. Hiç kimseye zulmetmedim. Hiçbir fitneye karışmadım. Hiçbir emrinizi ihlal etmedim” ifadelerini kullandı.
Şişani, HTŞ temsilcilerinin kendisine bu teklifi iletmesine şaşırdığını belirtti. Şişani, kendi grubunun bu konuda bir sorun çıkaracak son yapı olduğuna, sahada birçok grup bulunduğuna ve herhangi bir birleşmenin gerçekleşmediğine dikkat çekti.
Söz konusu iddiaların kendisini üzdüğünü belirten Şişani şu ifadeleri kullandı: “Ancak hepsinden çok, meseleleri meşrulaştırmak için HTŞ temsilcilerinin bizlere yönelttiği suçlamalar bizi incitti: Suçluları barındırıyormuşuz, onları savunuyormuşuz, ve bizden yardım istendiğinde sorumluluk almıyormuşuz.”
Şişani bu suçlamaların kendilerini ihanetle suçlamak gibi olduğunu, HTŞ’nin yanlış bilgiler üzerine hareket ettiğini ve suçlanan isimlerin kendileriyle bir ilgisinin bulunmadığını kaydetti. Cunud eş Şam lideri, kendisinin Çeçenistan’da değil Suriye’de savaştığı için arananlar listesine alındığını HTŞ temsilcisine söylediği, karşılığında “cemaatin maslahatı şahsın maslahatından önemlidir” yanıtını aldığını belirtti.
“Görüşmeler sonuç vermedi, İdlib’i terk edecek”
Bölge kaynakları, HTŞ bünyesindeki Kafkas kökenli savaşçıların, Müslim Şişani’yi HTŞ’ye katılma teklifini kabul etmek için ikna görüşmeleri gerçekleştirdiğini ifade etti.
Ancak Şişani’nin birkaç gün süren ikna çabalarının ardından söz konusu teklifi kabul etmediği, bölgeden ayrılacağı ve büyük olasılıkla Fırat Kalkanı bölgesine geçeceği ifade edildi.
Müslim Şişani kimdir?
Tam ismiyle Müslim Ebu Velid el Şişani, 1972 yılında Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde Murad Iraklievich Margoshvili ismiyle dünyaya geldi.
Ailesi, Gürcistan’ın Pankisi Vadisi’nde yaşayan Sünni Müslüman ve Çeçen kökenli ‘Kistler’ isimli halktandı.
Bir dönem Sovyet Ordusu içerisinde yer aldığı ve zorunlu askerlik yaptığı belirtilmektedir.
Genç yaşta Çeçenistan’a giden ve burada Rusya’ya karşı savaşta yer alan Şişani, zaman içerisinde yükseldi. 2000 yılında bölgede bir gruba komutanlık yaptı.
012-2013 döneminde, Rusya ve İran destekli Beşar Esed rejimine karşı savaşan muhaliflere destek için Suriye’ye gitti.
Burada özellikle El Kaide’nin Suriye’deki kolu Nusret Cephesi ile yakın ilişki kurdu.
2014 yılında ABD tarafından terör listesine alınarak yaptırıma tabi tutuldu. İsmi Birleşmiş Milletler tarafından da kara listeye alındı.
Şişani aynı zamanda Rusya’nın da arananlar listesinde yer alıyor.